Grejanje krovnih slivnika i oluka

Ne, ne greju se oluci da ne bi navukli neku prehladu, ali sva ona duga objašnjavanja “sprečavanje stvaranja snega i leda u olucima, sprečavanje začepljenja u slivnicima, sprečavanje stvaranja ledenica, otapanje snega u kišnoj kanalizaciji…” sveli smo pod jednostavan izraz “grejanje oluka”.Krovni slivnici i oluci zagrevaju se da bi se sprečilo zaleđivanje vode oko slivnih mesta i na delovima horizontalnih i vertikalnih odvoda. Usled stvaranja leda u ovim delovima kišne kanalizacije dolazi do neprohodnosti za otopljeni sneg koji se pretvara u vodu, a samim tim i do prelivanja vode izvan oluka.

Usled toga voda oštećuje fasadu, ulazi u unutrašnjost objekta, oštećuje podnu oblogu, enterijer i sl.”kabl u oluku”Kao rešenje pojavljuju se grejni kablovi koji su u današnje vreme postali sastavni deo projekata, kako poslovnih, industrijskih, tako i stambenih objekata.  Grejni kablovi izrađeni su od visokokvalitetnih materijala sa UV zaštitom, zbog čega je njihova trajnost i preko 30 godina.Usled stvaranja ledenog sloja može doći do pucanja delova kišne kanalizacije (oluci, slivnici…).

Da bi se to sprečilo izvodi se zagrevanje slivnika i oluka ugradnjom grejnih kablova na jedan od sledećih načina.Slika 17

Grejanje krovnih kanala 50 cm

Za horizontalne delove oluka ugrađuje se 40 do 50 W po dužnom metru oluka grejnog kapaciteta.

Za oluke čija je širina veća od 30 cm potrebno je ugraditi oko 150W/m oluka. Za vertikalne odvode ugrađuju se dve linije grejnog kabla, a toplotni kapacitet kreće se od 40 do 50 W po dužnom metru vertikale.

Razmak izmedu dve linije grejnog kabla treba da iznosi 5 do 8 cm. Snaga grejnog kabla po dužnom metru treba da je 20 do 25 W.

Kada su poznate dimenzije zagevanih oluka odabire se grejna sekcija prema tehničkim podacima. Regulacija grejnog sistema izvodi se pomoću termostata koji se podešavaju na temperaturni opseg 3 °C do -10 °C. Na temperaturi ispod -10 °C ne očekuju se snežne padavine, te je ekonomski neopravdano trošenje električne energije na tim temperaturama.

Ekonomičniji način praćenja i upravljanja grejnim instalacijama oluka i spoljnih površina izvodi se termoregulatorima (kontrolerima) sa senzorima vlage i temperature, gde sistem grejanja uključuju oba parametra, snežne padavine i temperatura.